25 Eylül 2010 Cumartesi

Ticari ana arı üretim girdileri

Ticari ana arı üretim girdileri
İşletme büyüklüğüne göre göz önünde bulundurulacak en önemli husular
1)teknik iş gücü
2)sermaye
3)pazarlama
1)teknik iş gücü
Ana arı üretiminde yetişmiş teknik elemanın olması şarttır.böyle bir elematemel arıcılık bilgileri varsa ana arı üretim tekniğini de4-5 ay gibi sürede öğrenebilmektedir.
Temel arıcılık bilgisi olan kişilerin az dört aylık bir periyotta ana arı eğitimimi verilmelidir.
Eğitilecek kişilerin pratik bilgileri yoksa 6 ay kadar bu eğitim sürebilir ki eğitim zamnida ana arı üretim zamanına denk geliyor.
Böyle eğitim süreci verilemiyecek kişiler kendi arılıklarında çok küçük bir ana arı istasyonu kurarak küçükten başlamalıdırlar öğrendikçe işi buyütmeye devam etmelidirler
2)sermaye (girdilerin finansmani)
Eğitilmiş iş gücüne bağlı olarak ana arı işletmesinin büyüklüğü belirlenir.eğitim görmüş zamanını ve parsini harcamiş bir kişinin ana arı üretiminden kar etmesi gerekir.bildiklerini yani öğrendiklerini fiile geçirebilmelidir.yılda 2000 ana arı üretebilir.
İşletmenin kuruluşu için gereksinimler
1.gereken koloni miktarı
işletme kuracak bir teknisyenin 2000 ana arı uretimi için 100 adet koloniye ihtiyacı vardır.
2.çiftleştirme kutusu gereksinimi
Bir sezonda 3 defa ana arı alındıgını var sayarsak 750 kutuya ihtiyacı vardır.
3.temel ihtiyaç
İşletmenin çadır ,şurup kek hazırlama kapları gibi ihtiyaçları vardir
4.temel işletme girdileri
Şeker ,kek yapmak için bal,temel petek,ana arı kafesi,koruyucu ilaçlar lazimdir
5.Nakil aracı gereksinimleri
Arıları taşimak için kiralanacak araba veya satın alınması gerek bir araba ya ihtiyaç vardır.ilk yıllarda bu işletmeye çok ağır geleceği için araba daha sonraki yıllarda alınabilir
6.finansman ihtiyacı
Yatırım giderleri
Koloni fiyatin 300 ytl den tutarsak
100 koloni 10 çerçeveli 30000ytl eder
100 adet kovan 60 ytl den 6000
750 çiftleştirme kutusu 20ytl den 15.000
Çadir veya baraka 500 ytl edersek
36500 sadece arı ve barınak ve bos kovan için harcamış oluruz
Yıllık işletme giderleri
Her koloni için 20kg şeker 2ytl den hsesaplarsak 4000 şeker
Ana arı için 1,5kg şeker
Her koloni için 1 2 kg temel petek
Nakliye giderleri
Beklenmeyen giderler
İşçi ucreti
Gibi girdiler vardir





İşletmenin yıllık gelirleri
2000 ana arı
İkinci ve daha sonraki yıllarda aynı kutu 3000 ana arıda üretilebilir. Ertesi senede elimizde arı olacaktı bos kovan olacaktı çiftleştirme kutusu olacaktı tek girdi şeker kek için bal ve temel petek olacaktir.temel petek de geri donusum olacaği için mumu çektirip tekrar temel petek haline getirilir.
Pazarlama
Halen ana arı pazarlamasında sorun bulunmaktadır.üretimde en önemli olan kaliteli ana üretip satabilmektir.
Üretilen ana arılar bilinen bir ırktan üretilmemişse
Ana arılar larva ve çiftleştirme döneminde arı sütüyle iyi beslenememişse…
Ana arılar yeterli işçi arıyla çiftleşememişse
Bunlar ana arı değil işçi arı benzeri dişi denir.koloniye verildikten sonra kısa zamanda ölürlerve kolonilerin de ölümüne deden olurlar.
Çiftleşmemiş ana arılarların satıldığı gibi yaşlı ana arılarda satilmaktadir.böyle durumla ihbar edilen arıcılar sıkıntıya düşmüştür.
Damızlıkların Seçimi ve Hazırlanması
Yabancı ırk
Güney bölgelerde İtalyan arısı soğuk bölgelerde karniyol ve Kafkas ana arısı kullanılır.
Suni tohumlanmış damızlığın elde edilmesi
Saf ırkın özelliklerini tam taşiyan ana arı sunu tohumlamayla elde edilebilir.
Sertifikalı damızlık saf ırk analar
Kafkas veya batı Karadeniz arısınını selekte edilmiş ana arılaraynı ırkın bilinen erkek arılarıyla sunu tohumlama yapılmiş markalı ,ana ve baba kolonileri belli ana arılardır.
Test edilmiş ana arılar
Döllenen ana arılar yumurtalarını kapatan kadar yani kızlarının doğana kadar beklenilir kızları test edildikten sonra damızlık ana arı olarak satılır..
Araç ve gereçlerin temini
Barınma mekanı
Ana arı üretim yerinin oldugu yerde çalişabilecek bir barınak olmalıdır
Üretim için bir mekan yatmak için bir mekan
Larva transferi ana arı yüksüğü şurup kek ve diğer işlemler için kalacak bir mekan gerekmektedir
Her iki mekanda yağmurdan ve güneştn korunaklı olmalıdır.
Yemek yapma yeri ve yatacak yer de olmalıdır
Üretim kolonilerinin temini
En önemli husus budur eğer kovani olan yani balla uraşan biri için kolaydır bala bırakacağı kovanlarla ana arı üretebilir.en azından kurulu bir düzeni vardır
Ana arı üretimi gelişmiş standart kolonilerle yapılır.koloniler 10 çerçeve dolu olmalıdır.derme çatma koloniler olmamalıdır.hastalıklı olmamalıdır.her çerçeve veya katlar diğer kovanlara uymalıdır.damızlık koloni en güzeli son bahar temin edilmelidir. Her kovanda en az 15kg bal olmalıdır.koloniler çok iyi bakılıp ilk bahara sokulmalıdır.

Hiç yorum yok: