25 Eylül 2010 Cumartesi

Ana arıların stoklanması ve nakilleri

1.19 Ana arıların stoklanması ve nakilleri



ANA ARININ MARKALANMASI

Ana anlann yaşlannı belirlemek ve koloni içinde kolayca görülebilmelerini sağlamak için markalanırlar. Markalama işi iki şekilde yapılmaktadır:

Thoraxların boyanması

Bunun için ana anlar özel operatlan ile tutulur ve thoraxlanna boyalar sürülür. Alışmış ve pratik kazanan kişiler özel operatı kullanmadan da ana anları boyayabilmektedirler. Bu iş için özel olarak hazırlanmış boyaları kullanmak gerekir. Rastgele kullanılacak boyalar ana anlara zehirli etki yapar ve ana anlann ölümüne neden olur.
Renkler aynı zamanda ana yaşını
takibini de kolaylaştmr. Uluslararası
renk kodu yandaki gibidir. Her beş yıl
için beş ayn renk kullanılır. Her beş
yılın sonunda ilk yılda kullanılan renge
dönülür.

Renk Yıl Renk Yıl
Kırmızı 1998 Kırmızı 2003
Yeşil 1999 Yeşil 2004
Mavi 2000 Mavi 2005
Beyaz 2001 Beyaz 2006
San 2002 Sarı 2007
Numaralı plakaların thora.va yapıştırılması

Özellikle ana damızlık işletmelerinde sertifikalı ana arılara numaralı plakalar yapıştırılır. Sertifika kayıtlarında ana yaşı, ırkı, yetiştiricisi...gibi bilgilere ilaveten ana arı numarası da kaydedilir. Böylece hangi kolonide hangi numaralı ana arının olduğu bilinir.

Ana arıların kanatlarının kesilmesi

Ana Annın Kanadının Kesilmesi
Ana arılar çiftleştikten veya suni döllendikten sonra kanatlarının birisinin veya her ikisinin orta yerlerinden kesilmesi sureti ile hem uçuşu önlenir hem de bu bir tür markalamadır. ( Şekil 40 )










ANA ARILARIN KAFESE ALINMASI

Ana arılar, satışa ana an nakliye kafesi ile verilir ( Şekil 41 ). Satışa verilecek ana anlann yumurtladıklan larvaların kapatılmış olması gerekir. Larvalar pup dönemine girmeden önce satışa verilen ana anlar güvenilir değildirler. Ana anlar yavru paterni görülmeden satışa verilmemelidir.
Kafesler tahtadan veya plastikten yapılmışlardır. Her kafeste mutlaka bir kek deposu vardır. Kek deposundaki kek, kafese konulan ana annın ve ana anyı beslemek için konulan işçi anlann yolculuk sırasında beslenmeleri içindir. Ana an kafeslerine konulan kekler çok önemlidir. Keklerin nakliye sırasında yumuşamaması, akmaması ve anların alamayacağı kadar sertleşmemesi gerekir. Bu kek hazırlandıktan sonra kafeslere birkaç gün önceden konulup, kafeslerden numuneler değişik şartlarda tutularak keklerin yumuşayarak akıp akmadıklan mutlaka kontrol edilmelidir.
Keklerin değişik yolculuk şartlannda ne duruma geldiği mutlaka bildirilmelidir. Kek bölümüne kek yerleştirildikten sonra bu bölüm kafesin teli ile kapatılır.
Ana anlar çiftleştirme kutusundan özel ana an tutacakları ile veya temiz elle göğüs kısmından tutularak alınır ve sıkılmadan kafesin kek bölümünün aksi yönündeki delikten rahatça kafese girmesi sağlamr

IIL KAFESE REFAKATÇİ İŞÇİ ARILARIN KONULMASI

Her ana arının yanına yolculuk sırasında ana arıyı besleyecek refakatçi işçi anlar konulur. Bu refakatçi işçi anlar ana arının alındığı çiftleştirme kutusundan alınmalıdır. Yaklaşık 5 - 7 genç arı aynı ana arının tutulduğu gibi sırtlarından veya kanatlanndan tutularak kafese konulur.Anların konulduğu delik telle kapatılır. Tel zımbayla zımbalanır veya raptiyelenir.

NAKİL

Ana an kafesleri üst üste ve yan yana dizilerek bir arada nakledilir. Kafesler, nakil için anlann konulduğu delikler bir yöne, kek delikleri diğer yöne gelecek şekilde istiflenirler ve genelde sadece an konulan delikler yönü açık kalacak biçimde diğer yönler ambalaj malzemesi ile sarılarak bağlanırlar. Kafesler ambalaja mutlaka yatay pozisyonda yerleştirilmelidir.

Nakliye sırasında kafesler;

Güneşten korunmalı, Rüzgardan korunmalı, Soğuktan korunmalı, Sıcaktan korunmalı, Rutubetten korunmalı, Rahat oksijen alabilmelidir.
Ambalaj, kafesler yatay pozisyonda olacak şekilde nakil aracına yerleştirilmeli, Nakil sırasında mümkün olduğunca oda sıcaklığındaki yerler tercih edilmeli, Araçlann kaloriferi ve motor ısısı olan yerlerden sakınılmalı, Konaklamalarda ve geceleri oda sıcaklığında ve karanlık yerlerde bırakılmalı, Birkaç gün süren yolculuklarda konaklama sırasında kafesler ambalajlardan çıkanlarak teller üzerine çok küçük pamuk topakları konularak bunlara temiz su damlatılmalıdır.

V. ANA ARILARIN MUHAFAZASI
Ana an üretiminde ve üretim sonrasında zaman zaman ana anlann muhafazası söz konusu olmaktadır. Bazen üreticiler çiftleşmiş ve yumurta düzenini gördükleri ana arılan stoğa alarak muhafaza etmek gereğini duyarlar çünkü çiftleştirme kutulanna çiftleşecek yeni ana arıları ve ana gözlerini vereceklerdir.
Çiftleşmiş ve düzgün yumurtlayan ana arıların muhafaza edilmesinin bir başka nedeni de kullanma aşamasında ana anlann verileceği kolonilerin henüz hazır olmamasıdır.
Ana anlan uzun süre stoklamanm en emin ve güvendir yolu çiftleştirme kutulandır. Bu kutularda ana anlar çekirdek koloni ile birlikte yaz aylarında sürekli muhafaza edilebileceği gibi kışın dahi muhafaza edilebilirler. İNCİ çiftleştirme kutulannın ortaya çıkışındaki en önemli gereksinim bu idi. İNCİ çiftleştirme kutularında ana arılar istendiği kadar stoklanabilir.



Ana arılar çiftleştirme kutularının haricinde dünyada bilinen hiç bir metotla üç haftadan fazla muhafaza edilemezler. Başka yöntemlerle uzun süre muhafaza edilmeye kalkılan ana anlarda fizyolojik ve patolojik sorunlar çıkar ve ölürler.
İki haftalık bir sürede ana arılar güvenli olarak aşağıdaki metodlarla muhafaza edilebilirler.

Nakil kafeslerinde muhafaza

Ana anlar nakil kafeslerinde 10-20 işçi an ile birlikte daha uzun süre muhafaza edilebilirler. Bu durumda kafeste yeteri kadar kek olmalı ve kafes hacmi büyütülmüş olmalıdır. Bunun için iki standart nakil kafesi yanyana getirilip, ortadaki kenarlar kesilerek bir kafes yapılabilir. Ortam ısısının 30 - 34 °C olması halinde kafese zaman zaman su verilerek % 50 - 60 nisbi rutubette muhafaza edilmelidir. Bu yöntemle muhafaza bir haftayı geçmemelidir.

Banka kolonilerinde muhafaza

Bu yöntemin esası ana anlann bakıcı işçi ansız kafeslerde, koloni içinde muhafazasıdır. Kafesler besin alış verişinin kolay yapılabileceği seyrek dokulu telli olmalıdır. Çok kuvvetli koloninin yavrulu çerçeveleri ballığa çıkanlır ve ana an, ana an ızgarası ile kuluçkalıkta tutulur. Kafeslerin dizildiği çerçeveler ballığa, yavrulu çerçevelerin arasına konulur. Çok kuvvetli kolonilere ballığının da an ile tam dolu olması halinde 50 - 70 ana an kafesi konulabilir. Bu koloni sürekli beslenir. Bu yöntemle ana anlar üç haftayı geçmemek üzere muhafaza edilebilmektedirler. ( Şekil 44 )


Kolonide ana anlann bankalanması Tel aralıklan geniş, beslemenin tam yapılabildiği kafeslerle mümkündür.

Hiç yorum yok: